Våra visioner blev verklighet

”Att få möjligheten att förverkliga våra egna ideer och visioner för vårt nya hus var en dröm för oss. Tillsammans med det starka förtroendet vi kände för Niklas på Örestadshus, blev hela processen en väldigt positiv upplevelse”

Jens Bertilzon och hans fru är vana husägare och har bott i ett antal olika hus genom åren. När det var dags för att bygga ett nytt hus för första gången var önskelistan lång hur det skulle se ut både utvändigt och invändigt.

Då tomten var klar och det var dags att bestämma sig för byggherre kontaktades ett antal olika företag. Jens och hans fru hade redan en klar bild av vad de önskade och hade med sig både skisser och idéer till mötena. Dessa egna visioner togs emot på olika vis och det gjorde det slutliga valet enklare.

-Vi jämförde både reaktioner och möjligheter, och såklart var även prisfrågan en viktig del i beslutet.
Vi kände tidigt ett starkt förtroende för Niklas på Örestadshus och tillsammans med starka referenser från vänner var valet till slut självklart.
Önskelistan med speciella lösningar var inget hinder för Örestadshus och snart var projektet igång.
-Att bygga hus är ju en viktig och stor process. Både när det gäller planering, ekonomi och inte minst känslor. I vårt fall hade vi en egen ritning som skulle integreras med arkitekt och tomt. Material valde vi inte efter standard men det mesta var av samma fabrikat. Det gjorde att det var något utkristalliserat och fungerade väldigt bra med bortval och tillval.

Jens berättar att vissa större förändringar gjordes, som tex taket som valdes ut helt separat. Även den öppna spisen adderades vilket inte var standard.


Örestadshus förespråkar ”En kontakt från A-Ö”, tycker ni att det stämmer?

-För oss var det viktigt att Niklas var med hela vägen och såg till att viktiga val gjordes och att inget missades. Ett exempel på detta var taksprånget. Niklas tipsade oss om att välja riktig planka istället vilket blev lite dyrare men mycket snyggare. Vi hade själva inte tänkt på det.

Innan själva bygget kom igång var Niklas den enda kontakten och då byggprocessen var igång hade de även direktkontakt med byggaren. Jens och hans fru bodde inte i närheten under tiden så tyckte det var viktigt och smidigt för processen att ha en dialog med båda.

– Vi kände att det var viktigt att bolla idéer med flera. Vissa saker förändrades under tiden av olika anledningar. Det skedde förändringar både i ritnings-stadiet och under själva bygget. Vi pratade även med vänner och delade erfarenheter. Vi fick bla tips om större tvättstuga, ler Jens.

Med alla delar och detaljer som ska stämma undrar vi såklart om allt gick på räls? Är det möjligt? Vi frågar Jens om allt gick som det skulle.
Jens funderar men påminns sedan om ett litet hinder precis då allt satte igång.
– Vi stötte på ett hinder då vi började gräva på tomten och det är ju något som ingen kunde förutspå. Problemet löstes jättebra med att vi fick addera en extrabalk och sen kunde arbetet fortsätta enligt plan. Under själva byggprocessen flöt allting på väldigt bra och inga andra överraskningar dök upp.

Är det något ni hade gjort annorlunda nu med facit i hand?

– Allt har blivit väldigt bra. Vi är verkligen nöjda. Ända ner på detaljnivå är det så genomtänkt och väldigt bra finish på allt. Niklas kunskaper och erfarenhet tillsammans med våra idéer resulterade i att våra visioner blev till verklighet. Tidsmässigt flöt allting dessutom enligt plan och vi kunde fira jul i vårt nya drömhus!

Har ni några tips?

– Att inte stressa fram besluten. Det är lätt att i stressen tycka något är snyggt för stunden, bestämma sig och sen komma på att man vill ha det annorlunda. Det är svårt att ångra sig.

– Ha en extra budget för oförutsedda händelser. Saker kan uppstå som i vårt fall med tomten. Det kan finnas stora stenar under mark som måste forslas bort, eller användas såklart, men det medför lite mer tid och extrakostnader.

– Se till att ordna området runt huset så det blir klart samtidigt som huset. En ofärdig trädgård gör att huset nästan känns lite ofärdigt det också. Vi hade egna tankar och idéer om vår trädgård och lät den grunden göras parallellt med att huset byggdes.


Fler husdrömmar: